Activitats L'Associació per a la Defensa de la Natura (ADN) és una organització que té com a objectius la protecció i l'estudi de la natura a Andorra. http://adn-andorra.org/index.php/activitats Wed, 08 May 2024 21:15:47 +0000 Joomla! 1.5 - Open Source Content Management ca-es Sortida ADN a les Basses del Siscaró recorrent el nou Circuit d'orientació naturalista i cultural del Comú de Canillo http://adn-andorra.org/index.php/activitats/241-sortida-adn-a-les-basses-del-siscaro-recorrent-el-nou-circuit-dorientacio-naturalista-i-cultural-del-comu-de-canillo http://adn-andorra.org/index.php/activitats/241-sortida-adn-a-les-basses-del-siscaro-recorrent-el-nou-circuit-dorientacio-naturalista-i-cultural-del-comu-de-canillo Us convidem a fer un recorregut a la vall d'Incles, cap a les Basses del Siscaró, tot descobrint el nou Circuit d'orientació naturalista i cultural del Comú de Canillo. Es tracta d'un circuit d'iniciació a l'orientació amb explicacions naturalistes i culturals de cada un dels diferents punts de control que el formen. Ens acompanyarà el seu autor, l'Albert Ruzafa. El Comú de Canillo oferirà un obsequi als participants. Aquesta sortida es realitzarà el diumenge 22 de setembre. Ens trobarem a les 9:30h a l'inici de la carretera d'Incles.

 

Es tracta d'un itinerari força senzill, amb un desnivell moderat, durant el qual els participants aniran cercant els diferents controls del circuit. Cal portar calçat adequat per caminar per la muntanya i roba d'abric. És recomanable dur aigua i menjar.

 

Les places són limitades. És imprescindible inscriure's enviant un correu electrònic amb el nom dels participants i el telèfon a l'adreça de l'ADN (adn@adn-andorra.org). Podeu demanar més informació a aquesta mateixa adreça de correu.
]]>
adn@adn-andorra.org (Administrator) Activitats Fri, 13 Sep 2019 14:28:50 +0000
Imatges i resum del curset: Identificació de rapinyaires en vol http://adn-andorra.org/index.php/activitats/239-imatges-i-resum-del-curset-identificacio-de-rapinyaires-en-vol http://adn-andorra.org/index.php/activitats/239-imatges-i-resum-del-curset-identificacio-de-rapinyaires-en-vol El 19 i 20 de maig va tenir lloc el curset d'identificació de rapinyaires en vol. Es va dur a terme una entretinguda sessió de teoria el dia 19. L'endemà es va fer una sortida de camp amb prismàtics i telescopis terrestres on vam realitzar nombroses observacions que ens van permetre aprofundir en el coneixement de diferents aus i gaudir observant-les. En Mario Chimenea ens ha fet arribar imatges del curset, us en mostrem dues a continuació.

IMG_3646_800

IMG_3647_800

Durant la sortida de camp es van poder observar 19 espècies a Coll de Jou (Sant Julià de Lòria), són les següents:

Aligot comú (Buteo buteo)
http://www.xeno-canto.org/337671

Àguila calçada (Aquila pennata)
http://www.xeno-canto.org/176712

Àguila marcenca (Circaetus gallicus)
http://www.xeno-canto.org/240492

Aligot vesper (Pernis apivorus)
http://www.xeno-canto.org/190084

Falcó pelegrí (Falco peregrinus)
http://www.xeno-canto.org/213531

Milà negre (Milvus migrans)
http://www.xeno-canto.org/78937

Trencalòs (Gypaetus barbatus)
http://www.xeno-canto.org/144936

Cornella negra (Corvus corone)
http://www.xeno-canto.org/333083

Corb (Corvus corax)
http://www.xeno-canto.org/246428

Voltor comú (Gyps fulvus)

Cigonya negra (Ciconia nigra)
http://www.xeno-canto.org/235985

Xoriguer comú (Falco tinnunculus)
http://www.xeno-canto.org/236605

Falciot negre (Apus apus)
http://www.xeno-canto.org/248049

Oreneta cuablanca (Delichon urbicum)
http://www.xeno-canto.org/193481

Oreneta vulgar (Hirundo rustica)
http://www.xeno-canto.org/247817

Roquerol (Ptyonoprogne rupestris)
http://www.xeno-canto.org/134332

Bruel (Regulus ignicapilla)
http://www.xeno-canto.org/236903

Sit negre (Emberiza cia)
http://www.xeno-canto.org/48932

Bitxac comú (Saxicola torquatus)
http://www.xeno-canto.org/121092

]]>
adn@adn-andorra.org (Administrator) Activitats Sun, 20 May 2018 14:44:22 +0000
Curset: Identificació de rapinyaires en vol http://adn-andorra.org/index.php/activitats/236-curset-identificacio-de-rapinyaires-en-vol http://adn-andorra.org/index.php/activitats/236-curset-identificacio-de-rapinyaires-en-vol Curset en dues sessions, una de teòrica i una sortida de camp per aprendre a identificar els rapinyaires que podem veure als Pirineus. Coneixerem detalls de la biologia i comportament d’aquest grup tan espectacular d’ocells, però sobretot ens centrarem en com podem identificar les diferents espècies en vol.


2009_02_23_5368


Programa:

 

Sessió teòrica: divendres 19 de maig, de 20:15 a 22h al centre cultural La Llacuna d'Andorra la Vella.


Sortida de camp: dissabte 20 de maig al matí, a les 8:30 a Sant Julià de Lòria. Breu itinerari sense dificultat, en funció dels assistents al curset. Si teniu prismàtics, podeu portar-los.


A càrrec d’Àngel Bonada, Naturalista i ornitòleg professional amb 20 anys d’experiència en el seguiment dels rapinyaires pirinencs. Coordinador del PACT-Andorra i membre del GEPT.

 

Preu: Gratuït per als socis de l’ADN, 10 euros si no s'és soci (és possible fer-se soci el mateix dia de l'activitat; el preu de la quota anual és de 18 euros).

 

Inscripcions: instruccions aquí. Places limitades.

 

Organitza: Associació per a la Defensa de la Natura (http://www.adn-andorra.org/)




També us pot interessar la presentació d'una nova guia de rapinyaires de Catalunya:

presentacio

d'espècies de la nostra fauna salvatge

]]>
adn@adn-andorra.org (Administrator) Activitats Tue, 18 Apr 2017 23:00:00 +0000
Imatges i resum de la sortida naturalista: "Sobre la pista del gall" http://adn-andorra.org/index.php/activitats/238--imatges-i-resum-de-la-sortida-naturalista-qsobre-la-pista-del-gallq http://adn-andorra.org/index.php/activitats/238--imatges-i-resum-de-la-sortida-naturalista-qsobre-la-pista-del-gallq El 12 de març de 2017 va tenir lloc l'excursió en raquetes anomenada "Sobre la pista del gall", amb l'objectiu d'observar rastres, veure exemples de com el bosc efectua el seu rol protector i alimentari de cara a la fauna durant l'hivern i en especial vam estar atents als rastres deixats per un dels habitants més il·lustres: el gall de bosc. Vam gaudir de les explicacions del biòleg i guia Marc Mossoll que ens va mostrar múltiples elements per entendre el dia a dia al bosc hivernal. Aquí teniu un enllaç al vídeo que va gravar RTVA just a l'inici de la sortida.

 

El bon estat de la neu va permetre al grup realitzar una sortida molt agradable. Us mostrem tres fotos que ens ha enviat un dels assistents, el David Carreras. Van ser preses durant la primera part de la sortida, en un moment en què hi havia força núvols, poc abans de deixar pas al sol. Hem apujat el contrast de les dues primeres per millorar la interpretació. Es tracta d'empremtes de gall de bosc i d'excrements típics d'aquesta espècie.

 

DSC_1828_contrast_fort

DSC_1829_contrast_fort

DSC_1840_retall

]]>
adn@adn-andorra.org (Administrator) Activitats Mon, 13 Mar 2017 23:00:00 +0000
Excursió amb raquetes “Sobre la pista del gall” http://adn-andorra.org/index.php/activitats/235-excursio-amb-raquetes-sobre-la-pista-del-gall http://adn-andorra.org/index.php/activitats/235-excursio-amb-raquetes-sobre-la-pista-del-gall Sortida a càrrec de Marc Mossoll Torres, biòleg, membre del Grouse Specialist Group de l’IUCN (International Union for Conservation of Nature) i guia acompanyant de muntanya, ha treballat durant més de 12 anys amb galliformes de muntanya (gall de bosc, perdiu blanca, perdiu xerra) i altres espècies de fauna muntanyenca (el gat fer, el picot negre, el mussol pirinenc, el trencalòs o l'àguila cuabarrada, entre d'altres).
 

El proper diumenge 12 de març, realitzarem una sortida per a veure i interpretar rastres a la neu, així com per a visualitzar estratègies que utilitzen animals i vegetals per a poder sobreviure als hiverns llargs i aspres del nostre país. Durant l’hivern és quant el bosc acompleix més clarament el seu rol protector i alimentari de cara a la fauna que s’hi refugia. Per aquesta raó, la nostra excursió es desenvoluparà en un ambient forestal, el bosc del Campeà a la Parròquia d’Encamp. Posarem un especial interès per llegir els rastres deixats pel gall de bosc i entendre d’aquesta manera com és el seu dia a dia a l’hivern.


Aquesta sortida, una mica exigent a nivell físic, precisarà l’ús de raquetes per poder progressar sobre el terreny nevat, i ens portarà a efectuar uns 500 metres de desnivell. A més de les raquetes, recomanem portar pals, botes que aguantin la humitat, polaines, guants, gorro, menjar i beure.
 

Les places són limitades, cal inscriure's enviant un correu electrònic amb el nom i el telèfon a l'adreça de l'ADN (adn@adn-andorra.org). Podeu demanar més informació a aquesta mateixa adreça de correu. Es tracta d'una activitat gratuïta i oberta a tothom però amb prioritat a la inscripció als socis de l’ADN fins a una setmana abans de la sortida. Sortirem de Sant Jaume dels Cortals a les 9, comptant acabar la sortida cap a les 12h30 o les 13h. Us agrairem que si disposeu de places lliures al cotxe ens ho feu saber i us posarem en contacte amb altres participants per tal de reduir el nombre de vehicles emprats.


Associació per a la Defensa de la Natura (http://www.adn-andorra.org)

]]>
adn@adn-andorra.org (Administrator) Activitats Mon, 13 Feb 2017 10:44:53 +0000
Imatges i resum de la sortida naturalista: el bosc caducifoli a la tardor http://adn-andorra.org/index.php/activitats/232-imatges-i-resum-de-la-sortida-naturalista-el-bosc-caducifoli-a-la-tardor http://adn-andorra.org/index.php/activitats/232-imatges-i-resum-de-la-sortida-naturalista-el-bosc-caducifoli-a-la-tardor El passat 13 de novembre del 2016 vàrem realitzar una sortida naturalista al voltant del bosc caducifoli de l'estatge montà per veure’n la seva diversitat pel que fa a vegetals llenyosos i observar les coloracions que adopten a la tardor.

 

Vam tenir 13 assistents, als que agraïm des de l’ADN la seva participació així com l’interès mostrat durant la sortida. Els models meteorològics pronosticaven un dia en general cobert però a grans trets sense precipitacions, i així va ser. Vam poder gaudir d’una sortida sense pluja, amb un ambient a estones gris i ennuvolat però també a estones amb àmplies clarianes. Es va triar un recorregut molt simple aprofitant els recs de l’Obac i del Solà i també el passeig vora el riu Valira per arribar a Santa Coloma. La pujada pel camí que enllaça amb el rec del Solà es va fer a un ritme tranquil. Alguns dels participants ens han fet arribar imatges de l’activitat i n’hem seleccionat unes quantes per il·lustrar un resum de la sortida.

 

Poc desprès de les 9:30h sortim del fons de vall a Andorra la Vella i ens dirigim cap al rec de l’Obac.

 

1 2

 

3

 

Entrem dins el bosc caducifoli on passegem fins fer una parada davant un gran til·ler on parlem d’aquest tipus de bosc, algunes espècies principals, d’altres d’acompanyants i, es clar, del propi til·ler.

 

4 5

 

Hem continuat la sortida al llarg del rec de l'Obac. Tot passejant observem diferents espècies que anem trobant: noguers, freixeres, algunes d'un magnífic color daurat, un auró negre que entapissava el terra amb les seves petites i atractives fulles, un castanyer... Parlem també dels roures, l'espècie principal en aquest bosc. Encara tenen el fullatge verd en fer la sortida, però en pocs dies ja començaran a canviar als tons marrons que perduraran a l'arbre durant mesos atès que es tracta d'espècies marcescents.

 

9 10

Castanyer al rec de l'Obac

 

Passem al segon tram del rec de l'Obac, a l'altre banda dels Serradells. Aquí ens aturem un moment per fixar-nos en els cirerers i els bolets de soca que creixen en un arbre mort.

 

11

 

14

 

A partir d'aquí, baixem per un camí cap a les feixes de sota del rec. A les vores van apareixent diferents arbusts com l'aranyoner o el sanguinyol, i una liana, la vidalba, amb llargues tiges i fruits vistosos.

 

15

 

16 17

 

A continuació, resseguim el marge dret del Valira. Hi trobem arbres de ribera com salzes i xops, i també una figuera. A mig camí ens crida l'atenció un til·ler de grans dimensions. Forma part de l'inventari d'arbres singulars d'Andorra. N'observem els fruits, els tenim molt a la vora i és fàcil reconèixer en ells la flor que els ha originat atès que s'aprecia molt bé la bràctea que acompanya aquesta flor d'utilitat medicinal. Lamentablement l'estat de conservació d'aquest arbre no és molt bo.

 

19 20

 

Des de Santa Coloma ens dirigim a la roureda que hi ha al peu de la solana, on trobem un camí que puja cap al rec del Solà. Allí trobem arbres com el roure martinenc i la carrasca. També apareixen diversos arbustos d'indrets més aviat mediterranis com el boix mascle o galzeran, o la noguerola.

 

24

Boix mascle o galzeran

 

Un cop al rec del Solà, el resseguim fins a la meitat i baixem cap a la capital. Fins a la propera sortida!

 

 

Fotos: Marga Segarra. Text: Albert Ruzafa.

]]>
adn@adn-andorra.org (Administrator) Activitats Sun, 20 Nov 2016 10:22:53 +0000
Sortida naturalista: el bosc caducifoli a la tardor http://adn-andorra.org/index.php/activitats/231-sortida-naturalista-el-bosc-caducifoli-a-la-tardor http://adn-andorra.org/index.php/activitats/231-sortida-naturalista-el-bosc-caducifoli-a-la-tardor Us convidem a fer una sortida per visitar el bosc caducifoli i veure la seva diversitat d'espècies ara que els arbres ja canvien de color amb la tardor. Caminarem pel rec de l'Obac i arribarem fins a Santa Coloma per la vora del Valira. Des d'allí pujarem per un camí dins del bosc cap al rec del Solà i tornarem al punt d'inici.

Ens trobarem aquest proper diumenge 13 de novembre a davant dels correus francesos (La Poste) a Andorra la Vella a les 9:30h.

L'itinerari que seguirem és molt assequible. Qui no vulgui pujar pel camí que remunta entre roques cap al rec del Solà podrà tornar passejant pel fons de vall vora el riu o per la vorera cap a Andorra la Vella. Es preveu acabar la sortida a les 13:30h. Es recomana portar menjar, aigua, roba d'abric i calçat adequat. Aquesta activitat anirà a càrrec d'Albert Ruzafa, enginyer de forests.

Cal inscriure's enviant un correu electrònic amb el nom i telèfon a l'adreça de l'ADN (adn@adn-andorra.org). Podeu demanar més informació a aquesta mateixa adreça de correu.

Associació per a la Defensa de la Natura (http://www.adn-andorra.org)

]]>
adn@adn-andorra.org (Administrator) Activitats Fri, 11 Nov 2016 13:50:05 +0000
Imatges i resum de la sortida naturalista a l'Obaga d'Andorra http://adn-andorra.org/index.php/activitats/234-imatges-i-resum-de-la-sortida-naturalista-a-lobaga-dandorra http://adn-andorra.org/index.php/activitats/234-imatges-i-resum-de-la-sortida-naturalista-a-lobaga-dandorra El 24 d'agost al vespre vam realitzar una sortida naturalista per diferents camins de l'Obaga d'Andorra. Poc desprès de dos quarts de vuit començàvem a caminar des de la Comella, encara amb algun raig de sol.

 

24082016-_MG_0126_1000

 

Aviat vam arribar a l'inici del camí de Palomera, desprès de passejar per la pista forestal. Mica a mica vam anar pujant pel bosc, fins arribar al punt més alt de l'itinerari on vam parar una estona. A partir d'aquí ja calia encendre els llums. Vam planejar una bona estona, fent varies parades per observar l'entorn i fer comentaris. Desprès va arribar la baixada que, com es va anunciar, era dreta però fou molt agradable.

 

24082016-_MG_0130_1000

 

Dins la foscor, formàvem una fila de punts de llum resseguint les ziga-zagues del camí. Un dels participants, en Toni Callejas, ens va enviar amablement unes fotografies que hem fet servir per il·lustrar aquest resum.

 

24082016-_MG_0137_1000

]]>
adn@adn-andorra.org (Administrator) Activitats Wed, 24 Aug 2016 23:00:00 +0000
Sortida naturalista a l'Obaga d'Andorra http://adn-andorra.org/index.php/activitats/233-sortida-naturalista-a-lobaga-dandorra http://adn-andorra.org/index.php/activitats/233-sortida-naturalista-a-lobaga-dandorra Pel proper dimecres 24 d'agost us proposem una sortida naturalista de vespre on farem un recorregut per diferents camins de l'Obaga d'Andorra. Es tracta d'una sortida d'unes 2 hores i mitja. Ens trobarem a les 19:30h al final de la carretera de la Comella, sobre el punt de berenada. L'itinerari no té dificultat tret d'algun breu tram pendent al camí de baixada. El desnivell és moderat.

]]>
adn@adn-andorra.org (Administrator) Activitats Sat, 20 Aug 2016 23:00:00 +0000
Imatges i resum de la sortida d'introducció a l'ornitologia a Grau Roig http://adn-andorra.org/index.php/activitats/230-imatges-i-resum-de-la-sortida-dintroduccio-a-lornitologia-a-grau-roig http://adn-andorra.org/index.php/activitats/230-imatges-i-resum-de-la-sortida-dintroduccio-a-lornitologia-a-grau-roig El diumenge 23 d'agost de 2015 vam fer un itinerari entre Grau Roig, l'estany Primer de Pessons i el cap del bosc de Moretó. El dia, que s'esperava ennuvolat, va ser finalment força assolellat. A Grau Roig vam poder observar diferents ocells, com la llucareta, el pinsà i el còlit gris, així com un petit mamífer que fa galeries: un talpó. Un cop a l'estany, ens va cridar l'atenció la presència de quatre ànecs collverds sobre l'aigua, probablement fent una pausa durant la migració. Voltant pel cap del bosc de Moretó, a banda de contemplar el paisatge, vam trobar diverses vegades el xoriguer, un rapinyaire que vam poder veure aturat al capdamunt dels pins i també en vol a la recerca d'aliment. L'observació més dificil de realitzar que vam poder fer fou la de l'Àguila Daurada. La vam veure en la distància prop del pic del Maià.

 

LLucareta_-_GRAU_ROIG_-_500

Llucareta

Clit_Gris_-_GRAU_ROIG_-_500

Còlit gris

Pins_-_GRAU_ROIG_-_500

Pinsà

Talp_1_-_GRAU_ROIG_-_500

Talpó camperol

Talp_2_-_GRAU_ROIG_-_500

Talpó camperol

 

Enllaços a vídeos d'aquest dia del talpó:

Vídeo 1

Vídeo 2

 

necs_Collverds_-_ESTANY_PRIMER_-_500

Ànecs collverds a l'estany Primer

Xoriguer_1_-_CAP_BOSC_MORET_-_500

Xoriguer al Cap del bosc de Moretó

Xoriguer_2_-_CAP_BOSC_MORET_-_500

Xoriguer al Cap del bosc de Moretó

Marmota_-_CAP_BOSC_MORET_-_500

Marmota al Cap del bosc de Moretó

]]>
adn@adn-andorra.org (Administrator) Activitats Wed, 02 Sep 2015 10:16:06 +0000